Last Days in the Desert

"Last Days in the Desert" er stillet til rådighed af Sandrew Metronome og udkommer d. 12/12 på en række streaming- og udlejningstjenester, deriblandt Viaplay, iTunes og Blockbuster. 

Hvis du kan lide film der handler om hovedpersoner der kæmper med deres indre dæmoner, er "Last Days in the Desert" måske lige noget for dig. Filmen har naturligvis et religiøst aspekt, men mest af alt er det en film om at bevare håbet for og troen på det gode i mennesker. Filmen er instrueret af Rodrigo Garcia og har Ewan McGregor i hovedrollen som Jesus og djævlen, i et opdigtet kapitel fra de 40 dage med faste og bøn i ørkenen. På sin vej ud af vildnisset kæmper Jesus mod Djævelen om en kriseramt families skæbne, og det bliver en dramatisk prøvelse.


"Last Days in the Desert" er en langsom, næsten meditativ filmoplevelse, der udspiller sig blandt ganske få personer. Den egentlige kamp er mellem Jesus og djævlen, som begge er spillet af Ewan McGregor, men det er en lille familie og de hemmeligheder de skjuler, der bliver kamppladsen. Resultatet er et intenst lille drama, der har ørkenens ensomhed, som smuk baggrund. Ørkenens omskiftelighed vises meget fint. Hvordan den kan være gold og nøgen, men også kan være et fredeligt helle, for dem der selv tilvælger den. Enkelte øjeblikke får vi også et glimt af drømmene der opfylder hovedpersonen og som visuelt er imponerende. Det meditative kommer både i form af den fornemmelse filmen giver af ørkenlandskabet, som fredfyldt, men også fra det overordnede tempo. "Last Days in the Desert" er på ingen måde actionpræget i sin klipning. Tværtimod dyrker den et roligt tempo, med lange dialogscener, hvor der også er plads til pauser og stilhed.


Ewan McGregor har tidligere spillet overfor sig selv, i den actionprægede "The Island". Der er ingen tvivl om mandens store talent og når han stilles overfor sig selv, leverer han med en sådan indlevelse at det er umuligt at overse hans evner. Lykkeligvis er McGregor støttet op af nogle vidunderlige medspillere. Ikke mindst Ciaran Hinds som mange vil kende fra "Game of Thrones" og meget andet. Han har en autencitet og en naturlig autoritet, som gør ham til en perfekt arketypisk far og en stærk tilstedeværelse i filmen. Han er også meget stædig og det er kernen til mange af de grundlæggende problematikker, som er mellem den lille families medlemmer. Som mor og søn er Ayelet Zurer og Tye Sheridan. Zurer spiller den syge mor og har derfor en lille rolle i filmen, men er ikke desto mindre helt central. Mere fyldig er Sheridan, der særligt i scenerne med McGregor gives plads til at vise både humoristisk, energisk og dramatisk talent.


Djævlen fortæller Jesus hvad der ville være sket med den lille familie, om han ikke havde mødt dem. Han fortæller også, at nu Jesus har mødt dem, ved han ikke længere hvad der vil ske. "Last Days in the Desert" excellerer i sin langsomme opbygning af drama, men ikke mindst en utrolig vellykket eskalering af konflikten mellem far og søn. Det er et fascinerende drama, der bruger Jesus-figuren til at sætte et familiedrama på spidsen, netop fordi vi kender deres oprindelige skæbne. Vi udfordres til selv at skulle turde håbe på det gode i mennesket og på at skæbner kan omgøres. Der er både meget på spil i den lille familie, men også helt almenmenneskeligt og det gør filmen både rørende, hjerteskærende og ikke mindst dybt fascinerende.

5/6

Ingen kommentarer:

Send en kommentar