Pan

Doug Jones er manden inden i både faunen og
pale man.
El Laberinto Del Fauno af Guillermo Del Toro:
Rå virkelighed og eventyr forenes i denne film. Virkeligheden giver sig udtryk i filmens setting: Den spanske borgerkrig i 1944, hvor den unge Ofelia er rejst med sin mor for at de begge kan komme til at bo med Kaptajn Vidal. Fantasiverdenen begynder dog at sammenfiltres mere og mere med virkeligheden, og førstnævnte er ikke nødvendigvis så smuk og ukompliceret som man måske kunne forestille sig. Tværtimod er der masser af mørke, også i den eventyrlige del af historien. 

Siden Sebastian skrev sangen om ”Hodja fra Pjort”, hvori han synger om hvordan de voksende ikke må stjæle fra børnenes fantasi, er der ikke blevet lavet så stor en homage til lige netop fantasien som ”El Laberinto Del Fauno.” Filmen viser på grummeste vis at verden er et beskidt sted (se f.eks. scenen hvor Kaptajn Vidal slår ansigtet ind på en ung mand, jeg tror aldrig den scene forlader mig), men gør det med en usentimentalitet, der netop er hvad der gør den rørende.

Ofelia beskytter i filmen sin mor, da hun bliver meget syg efter en børnefødsel, men moderen nægter at lytte. Så hun bruger al sin voksne fornuft og smider den rod væk der beskytter hende. Dette er et perfekt billede på hele filmens betydning. De voksne slår sig selv ihjel med deres fornuft, måske ikke helt så bogstaveligt i det virkelige liv, men hvis fantasien ind i mellem fik lov til at leve frit, også i den virkelige verden, ville mange måske have det bedre.

Filmen har et ganske glimrende, men for mig ukendt cast. De spiller alle overbevisende, og især Ivana Baquero og Sergi López spiller glimrende som henholdsvis den unge pige Ofelia, og hendes modsætning i filmen, den grumme Vidal. Doug Jones er brilliant, selv skjult bag voldsomme lag af make-up er han eminent - især som faunen.

Derudover er filmen komponeret af en masse smukke billeder, som i sig selv er begrundelse nok for at se filmen. 'El Laberinto Del Fauno' tør at være mørk i sin fortælling, og at slutte på den måde den måde den gør er på sin helt egen måde fantastisk modigt. 

1 kommentar:

  1. Jeg giver dig ret i Child's play. Den er så uhyggeligt, og den gør netop, at mine unger ALDRIG får lov at få dukker - De dræber jo!!

    El Laberinto del Fauno er en fantastisk eventyrfilm med spænding, humor og forfærdelse. Den når i hvert fald igennem hele følelsesregisteret ^^

    SvarSlet